Blogger Bağlantı Kısaltma (Url Shortener) Eklentisi
Goo.gl, bit.ly, ow.ly gibi bir çok popüler bağlantı kısaltma (url shortener) servisi bulunmakta. Sosyal paylaşım sitelerinde yapılan paylaşımlarda kullanılan bu bağlantı kısaltma servisleri genellikle uzun bağlantılarla görüntü kirliliği yapmamak, merak uyandırmak veya karakter kısıtlamalarını aşmamak için kullanılıyor. Fakat site içerisinde yer alan dış bağlantı sayısını az tutmak için farklı site alt yapılarına, kodlamalarına göre site üzerinden bağlantı kısaltma işleminde çeşitli kodlar veya eklentiler kullanılıyor.
Blogger'da da çeşitli bağlantı kısaltma (url shortener) yöntemleri bulunuyor. Bunlardan biri de paylaşmış olduğum bağlantı kısaltma kodları. Bu kodlar sayesinde ister site dışı bağlantıları (site dışı link) , site içi bağlantılara (site içi link) dönüştürebilir, isterseniz bloğuzda hazırlamış olduğunuz yazılara ait uzun bağlantıları kısaltarak sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.
Kullanımı : Aşağıdaki kodları şablonunzda yer alan </head> kodu öncesine yapıştırın. Daha sonrasında kısaltmak istediğiniz bağlantıları manuel olarak alt alta ekleyebilirsiniz.
Notlar :
Kodlar içerisinde yer alan belirgin yerler git blog adresinizden sonra gelen kısım yani blogadresi.com/git gibi (Bu kısmı isteğinize göre değiştirebilirsiniz).
fb ve tw gibi yerler ise git kısmından sonra gelen bağlantının alacağı değer, kelime yani blogadresi.com/git/fb(uzun bağlantının kısaltılmış hali).
fb ve tw gibi değerlerin sağ tarafında yer alan adresler de görüleceği gibi yönlendirilecek olan bağlantılar. İsteğe ve kullanıma bağlı olarak bu kısaltma işlemleri artırabilir fakat son eklenen kısaltma işleminden sonra ', kullanılmamalıdır.
Sonuç :
Örneğin şuan bloğumda kullandığım haliyle zaferzent.com/git/fb bağlantısına tıklanıldığında bana ait facebook profilime gidilecektir.
<script language='javascript'>
//<![CDATA[
var key = window.location.href.split("git/")[1].replace("/","")
var urls={
'fb':'http://www.facebook.com/fbkullanıcıadı',
'tw':'http://www.twitter.com/twkullanıcıadı
}
if(key){
if(urls[key]){
window.location.href=urls[key]
}else{
document.write("'"+key+"' bulunamadı :(");
}
}
//]]>
</script>
Kodları kullanmadan önce her blogger eklentisinde olduğu gibi bu eklentinin de artı ve eksi yönleri bulunmakta, bunları göze alarak kullanmakta fayda var.
+ Artı yönleri:
Site dışı bağlantıları bir nevi site içi bağlantılara dönüştürerek site dışı bağlantı sayısını azaltması,
Uzun yazı bağlantılarını kısaltarak twitter gibi karakter kısıtlamalı sitelerde paylaşmaya olanak sağlaması,
- Eksi Yönleri
Bağlantıları manuel olarak oluşturmak,
Çok sayıda bağlantı oluşturma sonucunda kodlarda uzamaya ve bunun sonucunda karmaşıklığa neden olması,
Kısaltılan bağlantılar daha sonra kodlar arasından silindiğinde bu bağlantılara ait sosyal paylaşım sitelerindeki palaşımlardan gelen ziyaretçilerin hata sayfası ile karşılaşmasına neden olup bunun sonucunda ziyaretçi kaybına yol açması.