Blogger SEO Ayarları
Blogger geliştiricileri her geçen gün yeniliklerine aralıksız bir şekilde devam ediyor. Blogger geliştiricilerinin en son yaptığı geliştirme blogger'ın yeni tema sistemi olan dinamik görünümler için Sidebar özelliğiydi. Bu özellikle ilgili paylaşmış olduğum yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu geliştirmeden sonra ise blogger geliştiricileri bu zamana kadar yapılan tüm geliştirmelerin önüne geçecek cinsten bir özellik ortaya çıkarmışlar. Bu gelişme ise seo ayarlarını daha detaylı yapmaya olanak sağlayan blogger yeni seo ayarları.Sürekli olarak blogger geliştiricilerinin yapmış olduğu yenilikleri buzz.blogger.com adresinden takip eden birisi olarak dün gece saatlerinde Arama Tercihlerinizi Özelleştirin başlığı altında bulunan şu yazıyı görmüştüm. Fakat bu konuda yararlı bir yazı yazabilecek durumda olamadığım için bugüne ertelemek zorunda kaldım.
Bu geliştirmeyle ilgili bazı ayarların bulunduğu kısım Blogger Kumanda Paneli > Ayarlar > Arama Tercihleri sayfasında bulunmakta. Diğer birkaç özellikte yazı yayınlama sayfasında bulunmakta. Merak etmeyin hepsini şimdi teker teker detaylı bir şekilde anlatacağım :)
İlk olarak Arama tercihleri sayfasından başlayalım. Alttaki resimden de anlaşılacağı gibi bu sayfada Meta Açıklama Ayarı, Hatalar ve Yönlendirmeler Ayarları, Gezginler ve Dizin Oluşturma Ayarları bulunmakta.
1 - Meta Etiketler
Bu kısım normalde aşağıdaki kod yardımı ile yaptığımız blog açıklaması ayarını pratik bir şekilde yapmamıza olanak sağlıyor. Fakat diğer keywords(ana kelime) gibi ayarlar eklenmemiş. Bu tip ayarlarda eklense güzel olurdu aslında. Belki bu konuyla ilgili blogger geliştiricileri ilerleyen günlerde bizlere sürpriz yapabilir :) Bu arada alltaki resimdeki kod yanıltmasın kod kullanmadan direk blog açıklamasını gireceksiniz.
2 - Hatalar ve Yönlendirmeler
a) Sayfa Bulunamadı Sayfası İçin Özel İçerik
Bu kısımda ise blogunuzda bulunmayan sayfalar için özel bir 404 hata sayfası oluşturma alanı mevcut. Daha önce bloggger'ın kendi oluşturmuş olduğu sabit bir hata sayfası vardı. Ama artık bu sayfayı 10 bin karaktere kadar istediğiniz bir şekilde özelleştirebilirsiniz.
b) Özel Yönlendirmeler
blogunuzda bulunmayan, silmiş olduğunuz veya ziyaretçilerinize göstermek istemediğiniz sayfaları blogunuzun başka bir sayfasına yönlendirmenize olanak sağlıyor.
3 - Gezginler ve Dizin Oluşturma
a) Özel robots.txt
Bu ayar arama motorlarının örümceklerinin(robotlarının) blogunuzun hangi sayfalarının arama motorlarında indexlenmesini veya hangi sayfalarınızın arama motorlarında indexlenmeyeceğini ayarlamanızı sağlıyor. Bu ayar eskiden aşağıdaki şekildeydi ve özelleştirmemiz olanaksızdı. Ayrıca yazılarımıza eklediğimiz etiketler arama motorlarında indexlenmiyordu.
User-agent: Mediapartners-GoogleEğer robots.txt dosyası hakkında bilginiz varsa kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Fakat bu konuda herhangi bir bilginiz yoksa bu alana yukarıdaki kodu kopyalayıp yapıştırınız ve sitemap kısmındaki adresi blogunuzun adresiyle değiştirip etiketleri arama motorlarında indexletmek içinde Disallow: /search kısmını siliniz. Ek olarak ayarın üst kısmındaki uyarıyı dikkate alınız.
Disallow:
User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /
Sitemap: http://www.siteadresi.com/feeds/posts/default?orderby=updated
b) Özel Robot Başlık Etiketleri
Bu ayarlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu kısım. Bu kısımda arama motorları botlarının blogunuzu takip edip etmemesini(indexlemek için), blogunuzdaki neleri arama motorlarında indexlenip nelerin indexlenmeyeceğinin ayarlandığı kısım. Bu kısım ile ilgili bende ileri düzey bir bilgiye sahip değilim, eğer bu konuda sizin de bilginiz yoksa en iyisi bu kısıma hiç dokunmayınız.
Arama Tercihleri kısmındaki ayarlar işimiz bu kadar. Şimdi yazı yayınlama alanındaki yapılan özelleştirmelere geçelim.
1 - Arama Açıklaması
Arama açıklaması yayınladığımız herhangi bir yazıyla doğru orantılı olarak arama motorlarında yazdığımız yazının bulunabilmesi için bir açıklama yazmamız için geliştirilmiş. Örneğin "Blogger Arama Motoru Optimizasyonu" başlıklı bir yazı hazırladık, buna uygun veya benzer bir açıklama girerek bu hazırlamış olduğumuz yazının arama motorlarında kolaylıkla bulunabilmesini sağlıyor.
2 - Yazıda Kullanılan Resim Ayarları
Blogger'ın en sevdeğim ve diğer sistemlere göre daha elverişli olan bir özelliği resimlerin google'da çabuk indexlenmesi ve ziyaretçi trafiğini arttırması. Bilindiği üzere yazılarımızda kullandığımız Alt ve Title ayarlarını da kodlardan yapıyorduk. Fakat gelen bu yeni özellik sayesinde artık bu ayarı daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Alttaki birince resimde görüldüğü gibi eklediğimiz resme tıkladığımızda Properties diye yeni bir şey görüyoruz. Properties'e tıklayınca ikinci resimdeki bir görüntü bizi karşılıyor ve burdan resmimize Alt ve Title yani resim açıklaması ve resim başlığı ekleyerek arama sonuçlarında etkili sonuçlar almamızı sağlıyoruz. İsterseniz Alt ve Title ayarlarına yazınız ile ilgili aynı açıklama ve başlıklar girebilir veya farklı açıklama ve başlıklar da kullanabilirsiniz.
2 - Yazıda Kullanılan Bağlantı (Link) Ayarları
Son özelliğimiz ise yazılarımıza eklediğimiz bağlantıların basit ayarlarını yapıyoruz. Örneğin yazımıza başka bir siteyle ilgili bir bağlantı verdik, verdiğimiz bu bağlantıya tıklayarak Değiştir'e tıklıyoruz. Açılan pencereden verdiğimiz bu bağlantıyı onaylamadığımızı yani bu bağlantıya referans olmadığımızı belirtmek istiyorsak bunun için Add rel="nofollow" onayını işartliyoruz. Bağlantının yeni bir pencerede açılmasını istiyorsak da Bu bağlantıyı Yeni Pencerede Aç tikini işaretliyoruz.
Bu yazıyı 2 saat gibi uzun bir sürede hazırladım hata veya eksiklikler için kusura bakmayın umarım siz blogger kullanıcılarına faydalı olur. Kopyala+Yapıştır yapanlardan ricam verdiğim bu emeğe karşılık en azından bir bağlantı vermeniz ama mümkünse nofollow olmasın :)