Blogger Subdomain (Alt Alan Adı) Nasıl Oluşturulur
Uzun bir aradan sonra bir blogger yazısı ile yeniden merhaba. Malum yeni bir işe girdim ve 10 gündür iş dolayısıyla blogumu yine sizlerle baş başa bıraktım :) Her ne kadar yorgun ve bitkin olsam da blogger kullanıcıları adına yeni bir özellik, güzellik buldum. Belki önceden beri var olabilir fakat konu hakkında yeterli bilginin olmayışı ve benim yeni keşfetmemden ötürü bu konu hakkında bir şeyler paylaşayım istedim.Sözü fazla uzatmadan konumuza gelecek olursak birçok blog ve diğer site sahiplerinin bildiği alt alan adı veya subdomaindiye nitelendirdiğimiz bir sistem bulunmakta. Bu sistemin amacı varolan bir alan adımıza alt alan adı açarak birden fazla siteye sahip olmamıza olanak sağlıyor. Örneğin siteadi.com alan adı altında blog.siteadi.com ve benzeri alt alan adları açabiliyoruz. Normalde alanadı + host sahibi olanlar bunu kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Fakat blogger'da biraz daha farklı. Bu arada hatırlatayım ben isimtescil üzerinden anlatacağım ve bu alt alan adı açma şeklinde oluşturduğunuz alt alan adına da yine bir blogger alt yapılı bir blog oluşturup onu yönlendireceğiz. Diğer sistemlerde de buna benzer ayarlamalar yapıp alt alan adı açıp kullanabilirsiniz. Yani açacağımız alt alan adını sadece blogger alt yapılı bir blog açıp onu yönlendirmek için kullanacağız, farklı bir şekilde kullanamayacağız.
1. Adım
Bu adımda isimtescile geçmeden önce blogger açacağımız alt alan adına yönlendirmek için kullanacağımız bir ornek.blogspot.com gibisinden bir blog açıyoruz.2. Adım
Bu adımda ise Kumanda Paneli > Ayarlar > Temel sayfasından alttaki gibi alan adı ayarlarımızı yapıyoruz.3. Adım
Son adımda ise hesabımızla isimtescil'e girip kullanacağımız domain'i seçip Gelişmiş DNS'ye gireceğiz. Bu kısımda da alt resimde olduğu gibi gerekli ayarları yapıp kaydedeceğiz. Alan adının aktifleşmesi blogger sunuculaının yoğunluğuna göre değişebilir.15 Ekim 2015 18:30 Güncellemesi
Subdomain ihtiyacı doğduğundan bu yazıyı da görünce güncelleme kararı aldım yazı halen kısmen geçerliliğini koruyor fakat bir kaç değişiklik ve farklılık olduğunu belirtmem gerekiyor.
- Birincisi "2.ADIM"da görülen resim de zaferzent.com'u blog.zaferzent.com konumuna yönlendir'i işaretlemeyiniz. Aksi halde ana blog yani ana domain olan www.zaferzent.com a www'siz girmek istediğinizde hata alırsınız veya sonradan oluşturduğunuz subdomaine yönlenirsiniz.
Özetle 2.Adım şöyle olacak :
- İkincisi ise domain hizmet sağlayıcısında yaptığımız ayarlarda bir takım değişiklik yapmak gerekiyor. Normalde bir www'li bir de www'siz iki farklı ghs.google.com değerine sahip cname oluşturuyorduk(en azından ben öyle yapıyordum) bugün anladım ki eğer subdomaine ihtiyaç duyduysak www'siz cname oluşturmamalıymışız.
Özetle domain dns ayarları tam olarak aşağıdaki gibi olacak :